תורה ומדע

נבואה ואסטרולוגיה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ברצוני לשאול על נושא האסטרולוגיה בכתבים שלנו רשום על אברהם אבינו שהיה בקיא בחוכמת הכוכבים וכן הסיפור עם פרעה שידע שמשה עתיד ללקות במים עפ"י הכוכבים ועוד סיפורים שמראים שאכן הכוחמה לא מבוטלת ואפילו משה אכן לקה בסופו של דבר במים זאת אומרת שפרעה צדק באופן כללי. 1.האם נבואה כמו למשל חורבן בבל היתה יכולה להחזות בכוכבים אם יש באפשרותכם להסביר לי באופן הגיוני האם יתכן או לא שהנבואה מושפעת מהכוכבים והנביאים השתמשו בהם אני לא מצליח להבין את העניין וזה מטריד לי את המחשבה כיוון שחכמי ישראל אכן יחסו לכוכבים משמעות אבקש לביאור הנושא ואם יש בספרות דברים נוספים שמסבירים מהי נבואה לעומת חזיון הכוכבים בצורה שאבין שאכן הנבואה היא דבר בפני עצמו. אשמח לתשובה ברורה שלא תותיר לי מקום להרהור!. 2.אני חוזר בתשובה ורצוני ללכת בשלב מאוחר יותר לישבה אבל מונע אותי כל מיני מחשבות לא מובנות כל פעם שהאמת מתישבת לי בראש מפריע לי שאלות מן אלו ומתי אם כך השלב שבו מוכנים ללכת לישיבה?

תשובה

שלום וברכה

אכתוב על קצה המזלג

נבואת הנביאים התקבלה מאת הקב"ה שניבא להם וגילה להם את העתידות כמבואר בתורה
(1) ספר דברים פרק יח
(טו) נָבִיא מִקִּרְבְּךָ מֵאַחֶיךָ כָּמֹנִי יָקִים לְךָ יְדֹוָד אֱלֹהֶיךָ אֵלָיו תִּשְׁמָעוּן:
(יח) נָבִיא אָקִים לָהֶם מִקֶּרֶב אֲחֵיהֶם כָּמוֹךָ וְנָתַתִּי דְבָרַי בְּפִיו וְדִבֶּר אֲלֵיהֶם אֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוֶּנּוּ
:

נבואה חייבת להתקיים לפי הכללים כמבואר בתורה
(1) ספר דברים פרק יח
(כ) אַךְ הַנָּבִיא אֲשֶׁר יָזִיד לְדַבֵּר דָּבָר בִּשְׁמִי אֵת אֲשֶׁר לֹא צִוִּיתִיו לְדַבֵּר וַאֲשֶׁר יְדַבֵּר בְּשֵׁם אֱלֹהִים אֲחֵרִים וּמֵת הַנָּבִיא הַהוּא:
(כא) וְכִי תֹאמַר בִּלְבָבֶךָ אֵיכָה נֵדַע אֶת הַדָּבָר אֲשֶׁר לֹא דִבְּרוֹ יְדֹוָד:
(כב) אֲשֶׁר יְדַבֵּר הַנָּבִיא בְּשֵׁם יְדֹוָד וְלֹא יִהְיֶה הַדָּבָר וְלֹא יָבֹא הוּא הַדָּבָר אֲשֶׁר לֹא דִבְּרוֹ יְדֹוָד בְּזָדוֹן דִּבְּרוֹ הַנָּבִיא לֹא תָגוּר מִמֶּנּוּ:

זאת אומרת, לנביא אין אפשרות לטעות ולא לתרץ את דבריו, דבר מדבריו לא יפול ארצה, מלבד בדברים שמבואר בכללי התורה כגון גזירה על ישראל שיכולה להשתנות על ידי התשובה.

האסטרולוג יכול לראות דברים אולם הדברים משתנים ואין אפשרות לראות דברים מדוייקים.

2. צריך לקפוץ למים ולשחות ובעז"ה תצליח בכך.

בברכה - בנימין שמואלי