חברה והשקפה

רוחניות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב, רציתי לשאול כיצד ניתן לדעת מהו רצון ה" וכיצד ניתן להבחין בין יצר הרע ליצר טוב מכיוון שאני מרגישה ששניהם באים בקדושה והרבה פעמים קשה לי להבחין האם זה רצון ה". לדוגמא להתפלל יכול להיות גם יצר טוב וגם יצר רע למשל כשאני נמצאת שעתיים לפני כניסת שבת בכותל יש לי רצון להמשיך להתפלל למרות שזה עצת יצר הרע מכיוון שאני יכולה לבוא לידי חילול שבת על ידי זה שאני ימשיך להתפלל ולא יספיק להתארגן לשבת, זה יחסית מצב פשוט כי אז ברור לי שאני חייבת להפסיק להתפלל אבל יש הרבה מצבים אחרים שבכלל לא ברור לי מה רצון ה" ומה נכון לעשות וזה מתסכל כי אני כל כך רוצה לעשות את רצון ה" ולא בטוח שאני עושה,

תשובה

לכבוד השואלת,

נא למחול על האיחור בתשובה עקב רוב פניות לאתר.

שאלה טובה שאלת.

ישנו כלל אחד שעוזר ברוב פעמים לדעת עם הדבר שאת הולכת לעשות הוא יצר טוב או יצר הרע. ואם תשתמשי בכלל הזה בכל מצב של ספק, נראה שתוכלי לקלוע כמעט בכל פעם לדעת מהו רצון השם.

כאשר יש משיכה חזקה לדבר מסויים יש לבדוק היטיב באם אין המשיכה מהיצר הרע כי לדבר טוב יש בדרך כלל מניעות וקשיים.

עיצה נוספת היא לחשוב אם חבר שלנו היה עושה דבר זה איך היינו חושבים עליו. כדבר רע או כדבר טוב.

והעיקר להתפלל לבורא עולם להינצל מהיצר וכדברי גדולי ישראל שפירשו את הפסוק הצילינו נא מיד אחי מיד עשיו שהקב"ה יציל אותנו מידי היצר שמתנהג אילינו כאחינו ולעולם אינו אלא עשיו הרשע הצובע את המצוות כעבירות ואת העבירות כמצוות.

בברכה - בנימין שמואלי