חברה והשקפה

החיים הגשמיים

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי 2 שאלות: 1. אומרים לא לרדוף אחרי הדברים הגשמיים, אלא יש להתמקד בדברים הרוחניים אך איך אפשר לא לרדוף אחרי כסף אם כיום לא ניתן להתקיים בלעדיו? במצבנו היום לא ניתן לחיות ללא כסף (ואני לא מדברת על לגנוב חלילה אלא על לעבוד ביושר) 2. אם בימינו היום אים זמן לכלום (עבודה לימודים משפחה וילדים) אין זמן לעבוד את ה´ זאת אומרת, להתפלל ולעשות מצוות...אני משתדלת כמה שיותר אבל נגיד לקרוא שחרית מנחה וערבית אין לי זמן.. איך אפשר גם לעשות את כל דברי היומיום הגשמיים ובמקביל כל הזמן לעשות מצוות ולהתפלל? (אני אפילו בלילה כועסת על עצמי שלפעמים במהלך היום אני "שוכחת" את ה´ - זאת אומרת יש פרקי זמן במהלך היום שאני לא חושבת עליו ) מכיוון שאני בעבודה , בלימודים או כל דבר אחר תודה מראש.

תשובה

שלוםו ברכה

1. אין כל איסור לחפש דרכים להתפרנס.

כל הבעייה היא ברדיפת הכסף לשם הכסף ואלם אם הכסף מהווה רק אמצעי לקיום ואינו מטרה בפני עצמו אין בכך כל פגם.

זאת ועוד כאשר ההשתדלות נעשית בצורה סבירה אין בכך כל בעייה.

רק כאשר ההשתדלות נעשית בצורה שמראה על כך שהאדם אינו סומך על בורא עולם ופועל בצורה שרק כוחו ועוצם ידו עשו לו את החיל הזה זה חיסרון עצום.

2. אם לידלים אינה אמורה לתפלל יותר מידי והיא יכולה להסתפק בברכות השחר בלבד.

אם הרדיפה אחר הדברים הגשמיים היא בדרך שכתבתי דהיינו שכל המטרה היא רק קיום ורק אמצעי לעבוד את ה'. אין הרדיפה אחר הממון מגשמת אלא מעלה את האדם לדרגות גבוהות ביותר.

בברכה - בנימין שמואלי