שאל את הרב - כללי

עילוי נשמת נפטר - שאלות דחופות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב, יש לי כמה שאלות דחופות בקשר לעילוי נשמה: 1. קראתי שכאשר צאצא חוזר בתשובה או מתחזק זה גורם נחת גדולה בשמיים לנשמת ההורה. האם זה נכון גם כאשר הנפטר הוא אח של מי שחוזר בתשובה? 2. האם גם אישה יכולה ללמוד משניות או משהו אחר לעילוי נשמה ולומר תפילת השכבה? 3. קראתי שלפי חז"ל רוח הנפטר פוקדת את קברו בכל ראש חודש ובערבי חג ולכן כדאי ללכת לבית העלמין במועדים אלה ולהדליק נר. האם זה נכון רק לגבי השנה הראשונה או גם אחריה? 4. אחי נפטר לפני 7 שנים בי"א בניסן. האם זה נכון שלא עולים לקבר בחודש ניסן ובמקום זה צריך לעלות לקבר בערב ראש חודש? ואם זה נכון ולא עלינו לקבר בראש חודש, האם בכל זאת אפשר לעלות לקבר בי"א בניסן? 5.במשפחה שלי נוהגים לעלות לקבר ואח"כ לעשות סעודה למשפחה המצומצמת. האם זה בסדר שאני אגיד דבר תורה לעילוי הנשמה במהלך הסעודה? כי אם לא אגיד יכול להיות שאף אחד לא יגיד... בתודה מראש ובברכת חג פסח שמח וכשר.

תשובה

שלום וברכה

1.כן, אבל במידה פחותה בהרבה.

2. אישה יכולה ללמוד פקרי אבות או לומר תהילים, וכן לקרוא את ההשכבה.

3. בכל ערב ראש חודש ולא בראש חודש עצמו.

זה נכון תמיד.

4. עדיף לא לעלות לקבר. ולהשלים את העלייה בחודש אייר.

5. אם מדובר רק במשפחה המצומצמת, את יכולה להגיד דבר תורה.

בברכה - בנימין שמואלי