חברה והשקפה

קדושת הבכרות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לרב שלום

, 1.לפני חטא העגל הבכורות היו אמורים לשרת במשכן האם הסיבה היא:בגלל שה´ הציל אותם במכת בכורות הרי כול הבכורות כולל בכורות ישראל היו צריכים למות לכן אחרי ההצלה הבכורות שייכים לה´ לכן בחר בהם שישרתו במשכן האם זאת הסיבה? 2.האם חלה על הבכורות קדושה לפני חטא העגל בגלל ש נבחרו לשרת במשכן לכן הם קדושים לכן יש להם קדושה של בכור? 3.כמה זמן אחרי מעמד הר סיני משה עלה להביא את לוחות האבן? 5.איך לפי הפשט נוצר העגל? 6.האם אחרי חטא העגל נעלמה הקדושה שהייתה צריכה להיות לבכור ועברה ללויים כיוון שלא חטאו? 7.האם אחרי חטא העגל אין קדושה יותר לבכורות? 8.הבכורות שירתו במשכן כי אחרי ההצלה במכת בכורות בגלל שה´ הציל אותם הם שייכים לו ולכן בחר בהם לשרת במשכן אבל הרי כל עמ"י שייך לה´?

תשובה

שלום וברכה

1. הדברים מפורשים בפסוק מעלת הבכורים היא עקב כך שמות פרק יג

וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ תִּפְדֶּה: שמות יג'
(יד) וְהָיָה כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר מַה זֹּאת וְאָמַרְתָּ אֵלָיו בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיאָנוּ יְקֹוָק מִמִּצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים:
(טו) וַיְהִי כִּי הִקְשָׁה פַרְעֹה לְשַׁלְּחֵנוּ וַיַּהֲרֹג יְקֹוָק כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכֹר אָדָם וְעַד בְּכוֹר בְּהֵמָה עַל כֵּן אֲנִי זֹבֵחַ לַיקֹוָק כָּל פֶּטֶר רֶחֶם הַזְּכָרִים וְכָל בְּכוֹר בָּנַי אֶפְדֶּה:

2. הם היו כלווים ולא ככהנים וללווים אין קדושה מיוחדת מלבד העבודה המוטלת עליהם.

3. לוחות הראשונות מיד. וראה רש"י שמות כד' יז'.

5. על פי הפשט לא היה לעגל רוח חיים חרט את הזהב בצורת עגל.

6. לא היתה קדושה כפי שכתבתי

7. כנ"ל אולם העבודה תחזור איליהם יחד עם הלווים בביאת המשיח.

8. נכון שכל עם ישראל שייך לה' אולם יש תפקידים מיוחדים שקיבלו הבכורים ולא כל עם ישראל.