למה אסור להזכיר את שם ה´?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בתנ"ך המון פסוקים בהם אומר הקדוש ברוך הוא שצריך לקרוא לו בשמו. כמו כן השם המפורש נמצא יותר מכל מילה אחרת כתובה בתנ"ך, למה אסור להגיד את שמו אם הוא דורש זאת מאיתנו?

תשובה

שלום וברכה,

אינני מכיר פסוקים בהם ה' דורש שנגיד את שמו, ולמרות ששמו מופיע בתנ"ך, אין זה עדיין אומר שהכוונה שנקרא את השם כפי שהוא כתוב. אלא להיפך, כתוב (שמות פרק ג' פסוק טו): "זה שמי לעולם, וזה זכרי לדור ודור", בפסוק זה אנו רואים, שישנם 2 שמות לה'. האחד, שמו יתברך, שיש לנו רשות רק לכותבו אבל לא לקרותו, וזה שם י-ה-ו-ה. ומצד שני, יש את השם שנזכיר אותו בו, וזה שם אחר משמו יתברך, והוא שם אד-ני. אבל לא נזכיר את ה' באותו השם שהוא נכתב.

בברכה,
מנשה בן פורת