שבת

האם צריך כפרה על פיקוח נפש בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, בשבת של סוכות הרגשתי מאוד רע - הלחץ דם שלי השתולל מעלה ומטה, הדופק שלי היה מאוד חלש, עם כאב ראש על סף עילפון. בשל המצב הנורא שהייתי בו, נאלצנו להתקשר לחמתי שהיא אחות, להדליק מאוורר ולהדליק ולכבות אורות. ברוך השם, בזכותו ובחסדו הגדול, שמר עלי וריפא אותי. מובן לי שמדובר בפיקוח נפש ושלא הייתה לנו ברירה אחרת. אך לא יכולתי שלא להרגיש בחרדה על חילול שבת. כאב לי נפשית לא פחות מאשר החולי עצמו. האם עלינו לבקש מחילה, לעשות וידוי על כך? תודה רבה וכל טוב

תשובה

שלום רב,

מותר לחלל את השבת מפני פיקוח נפש, ולא עוד אלא שמצווה וחובה לעשות כן, וכמו שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן שכח סעיף ב) מי שיש לו חולי של סכנה, מצווה לחלל עליו את השבת, והזריז הרי זה משובח, והשואל הרי זה שופך דמים. והטעם לזה כמו שכתב במשנה ברורה (סק"ד) משום דכתיב: וחי בהם, ולא שימות בהם. ולכן פשוט וברור שאינך צריך כפרה כלל.

בברכת רפואה שלמה,

הלל מאירס