מי ששכח לברך ברכות השחר, האם יברכם לאחר התפילה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, בשל השכמה מוקדמת לעבודה, אני מניח תפילין בעבודה. גם אם אקום מוקדם יותר עדיין חושך, והנץ עדיין לא יצא. בשביל להדר מצווה מחכה לנץ או כמה שיותר מוקדם. אך לעיתים רחוקות, קורה שבאמצע התפילה והתפילין כבר עליי, נזכרתי כי לא קראתי את ברכות השחר. האם לסיים את התפילה ולא לעצור, ולקרוא את ברכות השחר אחרי התפילה? האם לעצור להוריד את התפילין והטלית, לקרוא ברכות השחר ולהניח שוב? "מודה אני", אני אומר בבית, לפני הנחה אני תמיד נוטל ידיים באופן אוטומטי, ומפה שכחתי לקרוא את ברכות השחר.

תשובה

שלום וברכה,

אם אתה מתפלל בעבודה רק תפילת העמידה בלבד, ושכחת לברך ברכות השחר לפני התפילה, אין להפסיק באמצע העמידה לברכות השחר, אלא אחר התפילה תברך את ברכות השחר חוץ מברכת "אלוקי נשמה", שכבר יצאת ידי חובה ברכה זו בברכת "מחיה המתים" שבעמידה.

אם אתה מתפלל את כל התפילה, אני צריך יותר לפרט:

אם אתה ב"פסוקי דזמרה", אמור את ברכות השחר בין "ישתבח" ל"יוצר אור".

אם התחלת בברכת "יוצר אור", יש להפסיק בין ברכת "יוצר אור" לברכת "אהבת עולם", ולברך את ברכת "אלוקי נשמה" ו"ברכות התורה" בלבד, ואת שאר הברכות להשלים לאחר התפילה.

אם התחלת כבר ברכת "אהבת עולם", הפסדת את "ברכות התורה", ולכן תאמר רק ברכת "אלוקי נשמה" בלבד בין הפרקים, ואת שאר ברכות השחר לאחר התפילה.

אם נזכרת באמצע העמידה,  אין להפסיק באמצע העמידה, אלא תברך את ברכות השחר לאחר העמידה, מלבד ברכת "אלוקי נשמה" ו"ברכות התורה".

לסיום, רציתי להבהיר את זמני הנחת תפילין והתפילה:
זמן הנחת תפילין אינו ב"נץ החמה", אלא שעה [זמנית] לפני הנץ החמה. אבל להתפלל עמידה של שחרית, לכתחילה רק ב"נץ החמה" בלבד.

בברכה,
מנשה בן פורת