מים אחרונים, מהו מקורם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום. מה פשר מספר הנטילות בכל יד כאשר נטולים את הידיים לאכילת לחם\נטילת ידיים אחרי שינה\ מים אחרונים? האם יש הבדל במספר הנטילות לפי מנהג האשכנזים או הספרדים? מה ההבדל? ב. מהם מים אחרונים ומה מקורם? תודה, בברכת חתימה טובה.

תשובה

שלום וברכה

בנטילת הבוקר וכן בכל נטילה שהיא כדי להסיר רוח רעה נוטלים ידיים שלושה פעמים לסירוגין וכמבואר בדברי הזוהר שהרוח רעה בורחת מיד ליד ורק לאחר שלושה פעמים היא מבינה שהדבר נגמר והיא עוזבת את האדם.

בנטילה לאכילה צריך ליטול פעמיים אם נוטלים ידיים עם מעט מים כי המים הראשונים נהיים טמאים מהיד ויש ליטול עליהם פעם נוספת כדי להסירם. אם נוטלים ידיים בשפע יותר מרביעית אין צורך מעיקר הדין בנטילה פעמיים בוכל זאת נהגו ליטול פעמיים בכל מקרה. יש שמקפידים ליטול ידיים פעם אחת לסירוגין לפני שנוטלים פעמיים נוספות שלא לסירוגין מאחר והם רוצים לנקות את היד מליכלוך לפני הנטילה.

מים אחרונים ראי

בהצלחה רבה,