למה ראש השנה נקרא יום הזיכרון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, א. מדוע ראש השנה נקרא בתורה "יום זיכרון"? ב. לגבי קשירות שרוכי הנעליים - האם יש לקשור ראשית את שרוכי נעל שמאל, או אין לדבר חשיבות? בברכת שנה טובה ובתודה מראש, הדס

תשובה

שלום וברכה

1. כך כתוב בתורה ספר ויקרא פרק כג

כד) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ יִהְיֶה לָכֶם שַׁבָּתוֹן זִכְרוֹן תְּרוּעָה מִקְרָא קֹדֶשׁ:

ופירשו רש"י ויקרא פרשת אמור פרק כג פסוק כד
(כד) זכרון תרועה - זכרון פסוקי זכרונות ופסוקי שופרות, לזכור לכם עקידת יצחק שקרב תחתיו איל:
והרשב"ם ויקרא פרשת אמור פרק כג פסוק כד
(כד) זכרון תרועה - על ידי התרועה תזכרו למקום. כדכת' והריעותם בחצוצרות וגו' ונזכרתם וגו':
מוסיף הרמב"ן שם

ולא פירש הכתוב טעם המצוה הזאת, למה התרועה, ולמה נצטרך זכרון לפני השם ביום הזה יותר משאר הימים, ולמה יצוה להיותו מקרא קדש כלל. אבל מפני שהוא בחדשו של יום הכפורים בראש החודש נראה שבו יהיה דין לפניו יתברך כי בם ידין עמים, בראש השנה ישב לכסא שופט צדק, ואחרי כן בעשרת הימים ישא לפשע עבדיו. נרמז בכתוב הענין כאשר נודע בישראל מפי הנביאים ואבות קדושים:

ב. יש לקשור ראשית את שרוכי השמאל ולאחר מכן את שרוכי הימין.