האם צום מכפר על חטאים שבין אדם לחברו?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב ברצוני לכפר על חטא נורא ואיום שעשיתי, ושאלתי היא: אם אצום ביום ראשון הקרוב, האם יש תפילה שעליי להוסיף. והאם אפשר לכפר כך גם על חטא שבין אדם לחברו?

תשובה

שלום וברכה,

עליך להוסיף בתפילת מנחה של שבת, בסיום הקטע של "אלוקי נצור", לפני "יהיו לרצון" השני, את נוסח "קבלת תענית". נוסח "קבלת תענית" מופיע בסידור איש מצליח, ועוד סידורים, במנחה של יום חול, בסיום העמידה, בסיום הקטע של "אלוקי נצור", לפני "יהיו לרצון" השני. (גם בשבת אומרים קבלת תענית, כמש"כ בשו"ת בנין ציון סימן לב).

ביום ראשון, בתפילת מנחה, בסיום הקטע של "אלוקי נצור", לפני "יהיו לרצון" השני, כדאי (לא חובה) להוסיף את הבקשה שאומרים בתענית יחיד. ראה בסידור את נוסח הבקשה.

עבירות שבין אדם לחבירו, אינם מתכפרים בצום בלבד, אלא עליך לפייס את חברך, ואם זה עניין ממוני, עליך להחזיר את הכסף לחבר. (יומא פה,ב).

בברכה,
מנשה בן פורת