תפילה וברכות

להזכיר שם חולה ברבים שיתפללו עליו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, ברשת ובעיקר בפייסבוק מלא מפרסמים לומר תהלים עבור חולים ונראה שעשרות אלפי מזמורים נאמרים בכל יום ב"ה עבור החולים שנקבו בשמותם. עכשיו נודע לי שבספר קדוש שנקרא הצדיק הפלאי על הצדיק הנסתר הרב יוסף וולטוך זצוק"ל...כתוב שאסור לבקש ברבים בלוחות מודעות או בפרסום בעיתונים וכדומה.. שיתפללו על חולה אלא רק מפה לאוזן מותר לבקש שיתפללו כי זה מביא קטרוג בשמיים על האדם החולה ומזיק לו.. אז מה לעשות? להפסיק את הפרסום תהלים שאני מעלה כל יום עבור החולים בדף שלי למרות שמאות מזמורים נאמרים בכל יום לרפואת החולים שמבקשים שנתפלל עבורם.. או להמשיך? ואם כך הדברים, איך הרב עובדיה יוסף מבקש שיתפללו עליו ברבים אם יש קטרוג כאשר נוקבים בשם החולה, או שאצלו אין קטרוג כי הוא צדיק..? בבקשה תחזרו אליי במהרה, תודה!

תשובה

שלום רב,

מנהג העולם להודיע לרבים בכל דרך אפשרית על חולה כדי שיתפללו עליו שיחזור לאיתנו.

מנהג זה מבוסס עמש"כ במסכת שבת (דף סז עמוד א) שאדם ששרוי בצער, צריך להודיע צערו לרבים, ורבים יבקשו עליו רחמים.

וכך מסופר במסכת ברכות (דף נה עמוד ב) שכאשר רבא היה חולה, ביום הראשון לחוליו לא היה מודיע על כך לאף אחד, ומשם ואילך אמר לשמש שלו לצאת ולהכריז שרבא חולה, כי על ידי כך אוהביו יבקשו עליו רחמים, ומי ששונא אותו ישמח בידיעה הזאת, וממילא זה יעזור לו לקום ממיטת חוליו, שהרי כתוב (משלי כד, יז-יח) "בנפול אויבך אל תשמח ובכשלו אל יגל לבך פן יראה ה' ורע בעיניו והשיב מעליו אפו".

בברכה,

הלל מאירס