האם כל הנהרות נשפכים אל הים?

  • כ"ו אלול התשפ"ג

שאלה

לרב שלום יש לי שאלה
שוחחתי אם בן אדם שאינו שומר תורה ומצוות וכופר בהשם התברך והוא אמר לי דבר כזה שבקהלת פרק א פסוק ז רשום
"כָּל-הַנְּחָלִים הֹלְכִים אֶל-הַיָּם, וְהַיָּם אֵינֶנּוּ מָלֵא; אֶל-מְקוֹם, שֶׁהַנְּחָלִים הֹלְכִים--שָׁם הֵם שָׁבִים, לָלָכֶת. "
רשום בפסוק שכל הנחלים הולכים אל הים
לנהר האוקבנגו אין מוצא לים, במקום זאת הוא נשפך לדלתת האוקבנגו, בשטח אגן אנדורהאי שבמדבר הקלהארי
ומזה הוא אמר שקהלת לא נכון ויש סתירה לתורה לא כל כך ידעתי איך להגיב לו על כך האם קהלת אומר ביטוי או שהוא באמת התכוון לכך ?
אשמח לתשובה

תשובה

שלום,

עלינו להשתדל להימנע מלהוציא פסוקים מתוך הקשרם המקורי. קהלת מתאר בפרק זה מחזוריות קבועה בטבע, שחוזרת על עצמה, ומשתמש בדוגמאות הממחישות מחזוריות זו, לדוגמה: "וזרח השמש ובא השמש ואל מקומו שואף זורח הוא שם", "סובב הולך הרוח ועל סביבותיו שב הרוח".

אחת מן הדוגמאות המראות על מחזוריות בטבע הינה מחזור המים. כידוע המים מתאדים, הופכים לעננים, יורדים גשמים, נוצרים נהרות ונחלים הנשפכים אל הארץ, ואז שוב מתאדים, וחוזר חלילה.

תהליך מחזורי הזה גם קיים בנהר האוקבנגו: בכל שנה הגשמים יורדים באנגולה, נסחפים לאורך הנהר אל אגם גדול, ומן האגם מתאדים המים וחוזרים לשמים. "אל מקום שהנחלים הולכים שם הם שבים" - נכון גם לגבי נהר האוקבנגו.

כידוע, רוב הנחלים והנהרות חוזרים אל הים, ומן הים מתאדים בחזרה לשמים, ולכן בחר שלמה המלך בדוגמה הנפוצה יותר. אך כמובן שחלק מהנהרות והנחלים מגיעים לאגמים, ומתאדים משם. העיקרון המחזורי זהה.

בברכה,

דניאל בלס