מריחת משחה טיפולית בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד ל"ש שלום כבוד הרב, יש לי כמה שאלות: 1. סבתא שלי אלרגית למאכלים רבים והיא סובלת כבר שנים רבים מהתופעות המתרחשות עקב אלרגי´ה, בעיקר פריחה. כעת היא מטופלת בעזרת כדורים וכמובן "דיאטה" חריפה, ולעיתים קרובות, כמעט כל הזמן, היא סובלת בכל זאת מפריחה ולכן יש למרוח משחה על העור. מכיוון שזה ממש מגרד, היא מבקשת שאני אמרח לה כל ערב את המשחה. השאלה היא אם אני יכולה לעשות זאת גם בשבת? היא ממש פוצעת את העור כל פעם אם היא לא מורחת משחה, והיא לא יכולה לעשות זאת בעצמה (זה בגב). 2. עברתי לגור אצל סבתא שלי עם אחותי, לאחר בערך 3 שנים מאז שאמא שלי התחתנה בפעם השני´ה, משום שחשתי לא טוב בהיותי בביתם, בגלל שלבעלה יש נטי´ה לאלימות והוא מקפיד מאוד על דברים שנעשים שלא כרצונו (אימי התגרשה מאבי שהי´ה אלים, והתחתנה ברוך ד´ שוב, לפני כ- 3 שנים). שאלתי היא- האם עליי לנהוג כמנהג אימי ובעלה בעניינים ההלכתיים עד שאתחתן- לדוג´: להוציא את השבת בזמן רבינו תם כפי שהם נוהגים, להדליק ארבע נרות בסעודה רביעית כמנהגם, ועוד ? 3. אני מכירה שני מנהגים שנוהגים לעשות הסוף ברכת המזון: א. לאחר שאומרים:"מה שאכלנו י´הי´ה לשובעה"- שמים את היד על הלחם כשהוא מכוסה ומנשקים אותה, אח"כ:" מה ששתינו י´הי´ה לרפואה"- ומנשקים שוב באותו אופן, ואח"כ:" ומה שהותרנו י´הי´ה לברכה"- ושוב. ב.כשאומרים "עושה שלום..." שמים את היד על חתיכת לחם שהשארנו מהלחם של שבת במלחי´ה של שבת, ומנשקים את היד. מהו המנהג הנכון ומה המקור של כל מנהג? 4. אני מכירה שני מנהגים לגבי שפיכת מים לכוס הקידוש בשבת: א. מטפטפים 3 טיפות של מים לכוס הקידוש שמלאה יין. ב. שופכים מעט מים לכוס הקידוש שמלאה יין. 5. האם עדיף שאישה תבדיל בבית כשהיא מוציאה ידי חובה נשים נוספות (שיותר מבוגרות ממנה) / שכולן ילכו לבית הכנסת ויצאו ידי חובת הבדלה שם? תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

1. במקרה זה, מותר.

2. עלייך לנהוג כמנהג אביך. בכל מקרה ראוי מאוד להקפיד על שיטת רבינו תם.

3. מנהגי קהילות שונות שאין בהם חובה המנהג הראשון יש לו יותר מקורות.

4. יש לנהוג כמנהג א'.

5. אם כולן ילכו לבית הכנסת עדיף ללכת לבית הכנסת. אם יש חשש שאחת מכן לא תשמע הבדלה עקב המעבר לבית הכנסת, עדיף שאישה תברך.