תפילה וברכות

ברכת הגומל על יציאה ממצב סכנה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, היום בבוקר בשעה 10:30 כמעט הוכשתי על ידי נחש בשכונה (על המדרכה). לפני שקלטתי מה קורה, ירדתי מהמדרכה לכביש ואז כשהנחש ירד על גחונו מעמדת התקיפה כשהייתי לידו, קלטתי שכמעט הוכשתי. אמרו לי שאני חייבת ללכת לבית כנסת שיאמרו עליי ברכת הגומל עם 10 גברים. האם זה נכון? תודה וחג שמח, שושי

תשובה

שלום רב,

אין מברכים ברכת הגומל על מצבים של "כמעט", אבל להודות לה' יתברך ודאי שראוי להודות, ונכון לומר שירה, כגון "מזמור לתודה" (תהלים פרק ק) ו/או "נשמת כל חי".

מקורות: לגבי זה שאין מברכים על מצבים של "כמעט" - יעויין בשו"ת ציץ אליעזר חלק י"ח (סימן כב אות ג) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן קלו) ובספר הליכות שלמה חלק א' (עמוד ערה) ובספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' (פרק מ סעיף כ) ובספר חוט שני שבת חלק ב' (עמוד שב).

ומש"כ אבל להודות לה' יתברך וכו', פשוט הוא, וכן יעויין בשו"ת תשובות והנהגות (שם) בשם הגר"י קניבסקי זצ"ל.

בברכה,

הלל מאירס