נשים

יחס היהדות לצניעות ויופי האשה

  • כ"ח אדר התשפ"ג

שאלה

שלום רב,
ראשית, אומר לכם תודה רבה על האפשרות לשאול.
שנית, למדתי במוסד חרדי, אני מעמיקה, קוראת, מחפשת, אבל למרות הכל עדיין לא מחודד לי היחס של היהדות לגבי אישה יפה.
אנשים טוענים שאני נראית טוב ואני מאוד אוהבת לטפח את עצמי,
ובאמת בתורה יש המון מקום ואף רצוי שאשה תהיה יפה: "אין אישה אלא ליופי" , "אישה נאה...מרחיבים דעתו של אדם" , "רבי אבא אמר: זו מטה מוצעת ואשה מקושטת לתלמידי חכמים". בנוסף, בתורה מסופר בהשתאות על נשים יפות שהיו כמו שרה, אסתר, ביהדות בהחלט נותנים מקום לנושא.

אך מצד שני מה שאני שומעת מהיום שנולדתי זה שיש חשיבות לצניעות, להסתיר את עצמי, וככל שאת צדיקה את מחמירה ונמנעת אפילו מתכשיטים מסוימים , איפור מסויים וכו, וזה מרגיש כאילו לא רוצים שנשתמש ביופי שלנו.
יש העונים את התשובה: כי אני צריכה להיות יפה לבעלי, אך תשובה זו איננה מספקת אותי. נשים צנועות מידי שמסתובבות עם הבעל שלהם בחוץ הן לא נשים שמספקות לגמרי את רצון הבעל לאישה יפה לצידו.

שאלתי היא: מה הכוונה להיות אישה יפה אם יופיה מוחבא עד נעלם? איך אפשר לדרוש מאישה להסתיר את היופי שלה, אם ככה אלוקים ברא אותי? עם הרצון להיות יפה תמיד?
דוגמה קטנה: אסור לפזר את השיער למרות שזה לא חשיפת גוף / אסור ללכת עם צבעים מסוימים של בגדים .
אשמח מאוד למענה, תודה ענקית!

תשובה

הדברים פשוטים יופי הוא דבר טוב ונאצל. אין כל פגם ביופיה של האשה. להיפך כפי שצניית נשים צדקניות היו יפות ביותר וכפי שהבאת. היופי הוא גם לעצמך ולא רק לבעלך, האישה היפה אינה מחוייבת ללכת מכוסה כולה בסדין. חובת הצניעות היא לא למשוך את העין של אחרים ולא לגרות אחרים. לכו ללכת עם שיער פזור אריך הוא דבר שמושך את עיני הגבר אף כאשר הגבר שומר על עיניו ומנסה להיזהר ממראות אסורות ולכן זה מחובת האישה ללכת ביער אסוף. כך גם צבעים מסויימים או בגדים צמודים שגורמים להבליט את גוף האשה שאסורים עקב כך שהם מושכים את עיני הגבר.

אף לצנועות וחסודות מותר ללכת בתכשיטים סבירים וצנועים אף אם את רווקה ולהרגשתך האישית ולא רק למען הבעל. מותר להתאפר בצורה סבירה להרגשה האישית ובתנאי שזה לא נעשה בצרוה רועשת ומושכת את העין.

כך בכל דבר יש לשים לב האם זה סביר ומייפה או משונה ורועש ומושך.

המשיכי ללכת בצניעות כרצון השם וזאת מבלי להימנע מאיפור סביר בגדים סבירים וכו'.

בהצלחה רבה,