חברה והשקפה

האם לבעלי חיים יש זכות בחירה?

  • כ"ב שבט התשפ"ג

שאלה

שלום כבוד הרב
קראתי שעניתם בעבר לשאלה-האם לחיות יש זכות בחירה?
המענה התקבל מהרב דניאל בלס, והוא ענה שאכן אין לחיות זכות בחירה, אלה מדובר אינסטינקטים, והוסיף שיש לחיות צער וכאב לכן אין לצער..
האמת שעדיין יש לי קושייה בדבר. אסביר מדוע:
ביציאת מצרים מסופר על כך שה' מכה את פרעה ומצרים במכת "צפרדע", ואתם בטח מכירים את הסיפור של הצפרדעים בחרו להיכנס לתנור ונשארו בחיים..
אני יודעת שהתורה אומרת שזה היה "מעל הטבע" כדרך נס, אך עדיין איך זה הגיוני שצפרדע בוחרת לעשות משהו שהוא מעל הטבע שלה? איך קורה שפתאום יש לצפרדעים זכות בחירה?
הרי הקב"ה ברא את החיות ועשה שלא יהיה להן זכות בחירה,..

תשובה

שלום וברכה

כך כתב בספר הקנה ומה שאמרת שהצפרדעים אינן בני דעת ואין ראיה משם כך אני מקובל שאותם הצפרדעים בני דעת היו והיו נכנסים בתנורים חמים גבים גבים ולא היו נזהרים והיו (המצרים) משכירים תנוריהם לישראל והצפרדעים נזהרים מהשרפה והנזק, ש"מ שאותם הצפרדעים חכמים היו והמקור הוא באליהו רבא פ"ז, ומאי ותעל הצפרדע? ציפור-דעה, שיש בה דעה.