חברה והשקפה

אדם שמכניס עצמו לסכנה ונהרג - האם זו גזירת גורל?

  • ט"ז שבט התשפ"ג

שאלה

קצת מבולבל לי כל הנושא הזה. יש איסור כניסה לסכנה ויש חובת השתדלות. יחד עם זה יש גזירה. השאלה שלי היא האם הבנאדם נהג בפראות כי נגזר עליו למות או שהוא מת כי הוא נהג בפראות
ומעניין לעניין, כשנאמר שלא ללכת תחת כותל רעוע שמא לא יעשה לו נס וגם אם כן הוא יאבד מזכויותיו. האם הכוונה שאם הכותל יפול הוא יאבד את הזכויות או שמא עצם הדבר שהכותל לא נפל מאבד את הזכויות?

תשובה

שלום וברכה

האדם שמכניס את עצמו לסכנה ונהרג הרי זה באשמתו. כך גם בכל סכנה האדם יכול להיהרג אף שלא נגזר עליו מוות מיידי. עצם ההיכנסות לסכנה הוא חטא שיכול לגרום שהאדם ייענש בכך שלא יינצל.

לגבי הנס. יכול להיות שהנס הוא שכותל לא יפול למרות הקטרוגים או  שהקיר יפול והוא יינצל.