חברה והשקפה

השגחה - מקרא כו

  • י"ב כסלו התשפ"ג

שאלה

קין שאל מה בעניין ההשגחה שמעתה לא תהיה לו כשנגזר עליו לנדוד, אם כך אני מניח שלפני הרצח ל 2 הבנים הייתה השגחה אז למה זה לא נמנע או לא הייתה התערבות בעת או לקראת?
במיוחד שהבל היה זה שהשקיע יותר? האם קיים הסבר או שמקבלים זאת כעובדה ?

תשובה

שלום וברכה

מבואר בדברי רבינו בעל החתם סופר שכבר בתחילת התורה ותחילת הבריאה רצה הקב"ה להראות לנו שאי לנו כל עניין בהצלחה בעולם הזה ולא לשם כך נבראנו אלא אנו מוכרחים לראות בעינינו שאין כל תכלית בעולם הזה בדברים גשמיים. כל המטרה שלנו היא רק חיי העולם הבא ותיקון הנפש ואכן הבל זכה על ידי הריגתו בידי קין לזיכוך גדול עד שזכה להתגלגל שוב בשת ובנוח ובמשה רבינו והכל בזכות צדקתו מתחילת הדרך, זכה להיות מוסר התורה. ללא הייסורים שעבר לא היה מזדכך כל כך ולא היה זוכה להיות מוסר התורה.

אקווה שהדברים ברורים בעז"ה.