תורה ומדע

האם יש קשר בין חילזון לבין השבלול שבאוזן?

  • ב' אלול התשפ"ב

שאלה

בס"ד
שלום כבוד הרב,
אני סטודנטית למקצועות הבריאות, כחלק מלימודי למדנו על מבנה האוזן. מיותר לציין שזהו פלא בריאה מרתק!
מה שרציתי לשאול - חלק ממבנה האוזן הוא איבר פנימי שנקרא שבלול\קוכלאה\cochlea שנראה ממש כמו קונכית השבלול ויש איבר נוסף הצמוד אליו שנקרא semicircular canals הנראה ממש כמו גוף השבלול והמחושים שלו. רציתי לדעת האם יש איזכור במקורות שלנו על קשר כזה (אולי ישנה תועלת למערכת השמיעה שניתן להפיק דרך שבלולים)? והאם ניתן להסיק כי אם יש דימיון כה רב בין פריטים בבריאה הקב"ה יצר קשר בינהם?
תודה!

תשובה

שלום,

השבלול הוא אכן איבר שמיעה מדהים במורכבותו, ועוד אחד מנפלאות הבריאה הגדולים.

אינני חושב שיש קשר לחילזון. למעשה ישנם מבנים רבים בבריאה שבנויים בצורה דומה (מה שנקרא בשם "יחס הזהב"), ויש המתארים זאת כטביעת אצבעו של אלוקים במבנים רבים ושונים בבריאה, החל מגלקסיות אדירות ועד פרחים.

יחס הזהב מופיע במקורות:

https://www.hidabroot.org/question/98586

המילה "אוזן" בשפת הקודש היא מלשון "איזון", "מאזניים", ואכן התגלה שבאוזני האדם נמצא נוזל המלמד את המוח את איזון הגוף.

בברכה,

דניאל בלס