האם אני יכולה להדליק נרות שבת לפני אמי? והאם מותר לאשה ללמוד משניות?

  • ד' אב התשפ"ב

שאלה

שלום,
על פי הלכות הדלקת נרות של עדות המזרח למדתי שאין לברך פעמיים על ההדלקה באותו החדר, העניין שאני קיבלתי על עצמי להדליק רבע שעה לפני, ואימי מדליקה בדיוק בזמן ולפעמים כמה דקות אחרי, מרגיש לי שאני מפספסת את ההדלקה שלי בזה שעלי לחכות לה שהיא תברך. האם בכל זאת עלי להמשיך להדליק ללא ברכה או להשאיר כך?

שאלה שניה, קיבלתי על עצמי לקרוא משניות לעילוי נשמת כמה קרובים אך הבנתי שנשים לא קוראות.
א. איני רוצה לקרוא תהילים אלא באמת לימוד שקשור לעילוי נשמת, האם יש דבר מומלץ?
ב. אני מאוד נהנית לקרוא משניות כיון שיש שם המון ידע שהוא מרגיש לי הכרחי כמו משא ומתן, תדר בין שני דברים, ריבית וכו' ידע שגם כאישה אני צריכה אותו אחרת איך אדע?

אשמח לייעוץ

תשובה

שלום וברכה

אם את כבר מדליקה נרות לכבוד שבת אף בלא ברכה, יש קושי הלכתי בכך שאימך מברכת על הדלקת הנרות. על כן ראוי שתתירי את נדרך לכבוד אימך, ולא תדליקי נרות לפני אימך.

בעניין המשניות.

א. מרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל היה מייעץ לנשים ובנות ללמוד מסכת אבות, גם בכללי, וגם לעילוי נשמה. שכן כידוע "משנה" אותיות "נשמה", ויש תועלת גדולה לנשמה מלימודה.\

אבל כמו כן יש תועלת גדולה לנשמה מכל דבר שבקדושה שעושים למענה, מצוה, קבלה טובה, צדקה, תפילה וכו'.

ב. ובקשר לידע שכתבת, כדאי מאוד ללמוד "ילקוט יוסף - קיצור דינים לאשה ולבת", שם תקבלי את כל ההלכות הלכה למעשה בכל העניינים שציינת. לימוד משניות בלבד אינו מועיל לפסיקת הלכה למעשה.