שבת

האם ביטול כלי מהיכנו בגרמא מותר

  • ז' תמוז התשפ"ב

שאלה

שלום לכבוד הרב, כידוע בהלכות שבת, ביטול כלי מהיכנו הוא איסור דרבנן כיוון שהוא נחשב כסותר, לכן הוא נאסר, וברצוני לשאול האם ביטול כלי מהיכנו בגרמא הותר? אחרי הכל ביטול כלי מהיכנו זה איסור דרבנן, ובגרמא, אשמח לדעת

תודה רבה מראש

תשובה

שלום וברכה

מותר כמבואר במשנה ברורה על שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רסה סעיף ג

 עוד עצה אחרת כתב בתשובת מהרי"ל והסכים עמו המ"א דישים כלי מבעוד יום תחת השלחן ובשבת אחר האכילה יסיר את השלחן והכלי עומד מעצמו תחת הנר ואף דהוא גורם בשבת לבטל כלי מהיכנו ע"י הסרת השלחן מ"מ שרי כיון שאינו מבטלו בידים בשבת.