הלכה למשה מסיני ותפילין

  • כ"ג סיון התשפ"ב

שאלה

שלום, למיטב ידעתי ברובד הפשוט התורה שניתנה בתחילה היא הייתה בגופן של כתב עברי קדום ולא אשורי כמו בימנו
מתקופת עזרא השתנה הכתב ומכאן יודעים אנחנו שיש הלכה למשה מסיני שיהיה האות ש' על ראש התפילין ואנחנו כיום עושים כמובן את השין האשורית
ושאלתי היא כתוב בגמרא שההלכה היא שין על התפילין בלי הרחבה ומכאן נוצר המחלוקת לגבי אותה האות עם לשים אותה בשני צדדים צד אחד וכו' אבל מה שקשה בכל זה גם במהלך הדיונים ההלכתיים הוסיפו רגל לשין אחת כלומר שיש בצד אחד שין עם 3 רגליים ומצד שני 4 וידוע שהשין העתיקה אין בה צד בכלל להוסיף רגל האם זה לא איסור בל תוסיף על מצות התורה עצמה? ומה גם
לא ברור לי איך נוצר במחלוקת בהלכה למשה מסיני שמתקיימת כל יום

תשובה

שלום רב

אכן לדעת רוב החכמים בתלמוד התורה ניתנה בכתב עברי קדום ורק בימי עזרא השתנה לכתב מרובע.

אין שום מחלוקת לגבי שין של תפילין, וכך היא ההלכה שעושים ש אחת בשלשה ראשים ואחת בארבעה ראשים

הטעם כתבו הקדמונים משום שהאותיות שעל לוחות הברית היו חקוקות, ומצד לצד, ולכן ניתן לראות גם ש של ארבעה ראשים

ולפי הפשט הש של ארבעה ראשים היא שין קדומה ולא רצו לשנות צורת התפילין מבחוץ לגמרי

בברכה

הרב משה כהן