אמונה

האם באמת יש בחירה חופשית?

  • כ"ד אייר התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,
השאלה שלי קשה כבר הרבה זמן.
הרי הקב"ה יודע מה יהיה בעתיד, ז"א שהוא יודע גם מה אני אעשה, וזה סותר את ה"בחירה החופשית"- שכל אחד יכול לעשות מה שחפץ (וצריך לבחור בטוב).
לדוגמא- יש לידי משהו שאינו שלי, וכעת יש לי בחירה חופשית אם לגנוב את זה או לא, ומצד שני ה' יודע כבר אם אני אקח את זה או לא?

תשובה

שלום רב

אין סתירה בין הידיעה לבחירה.

הבחירה היא חוייה שמתרחשת אצלך בנפש, אתה מתלבט, ואח"כ מחליט.

זה שה' יודע את העתיד לא משנה את זה, תתאר לעצמך מישהו שרואה את העתיד, אפילו בן אדם, הוא מסתכל עליך במסך, ורואה מה אתה בוחר בעתיד, זה לא מבטל ממך את חויית הבחירה. אם הוא היה מגלה לך מראש, יכול להיות שזה היה משפיע עליך, אבל כשאתה לא יודע, אתה חווה את הבחירה וההחלטה שלך אמיתית, זה שה' רואה את העתיד, לא משנה אותה.

בברכה

הרב משה כהן