אמונה

ימי עיבור אפעה(נחש ארסי)

  • ט"ז אייר התשפ"ב

שאלה

במסכת בכורות ח' א כתוב "אפעה מוליד לשבעים שנה" אשמח שתסביר לי איך הדבר יתכן? הרי ידוע שימי ההריון שלו בין 50-75 ימים ובקיעת הביצים בין 44-51 יום גם אם נסתכל במקסימום זה יוצא 126 ימים(פחות משנה)
בתודה ובערכה

תשובה

שלום רב

אין הכוונה למה שמכונה בעברית מודרנית אפעה, אלא לנחש מסויים שדיברו עליו חכמים

מה שאנחנו מכירים בטבע היא תופעה של הריון מושהה אצל נחשים, שאורכת כ7 שנים

ואין לנו מידע על איזה מין חז"ל דברו, או שאולי דברו בתור משל על ענין אחר, אבל ברור שלא התכוונו למה שנקרא בעברית מודרנית אפעה, שזה שם סמלי בלבד בלי קשר להיסטוריה של המילה.

אמנם יהודה פליקס בספרו החי של התנ"ך, (הוצאת סיני, תל אביב, תשט"ו, עמוד 105) פירש שהכוונה שהנחש מוליד כשהוא בגיל שבעים, וזה משום שהנחש המכונה אפעה חי שנים רבות מאד, יותר משאר הנחשים

בברכה

הרב צוריאל כהן