אמונה

בת יפתח

  • י"א אייר התשפ"ב

שאלה

ידוע הסיפור עם בת יפתח ונדרו וכו...
שאלתי היא כזו: מה הדיון בכלל האם יפתח היה צריך להתיר את נדרו אצל פנחס או לא? האם בכלל היה צריך התרה או לא?... ואני שואל איך בכלל יש לו רשות? הרי הוא נודר דבר שפוגע באדם אחר... וכי אדם יכול לומר אני נודר שהראשון שיצא מהבית כנסת אני הורג אותו... יוצא ראובן בא אליו אותו אדם ואומר לו אני נדרתי להרגוג אותך... אני חייב סלח לי.. אין מה לעשות. ליפתח אין בכלל זכות לאסור על ביתו להתחתן או להקריב אותה אז מה הדיון?

תשובה

שלום רב

בודאי אתה צודק שאדם אינו יכול לנדור על חשבון מישהו אחר, אפילו לא על חשבון הנכסים של אדם אחר, בודאי לא החיים שלו, וגם לא על חשבון הבת שלו.

הרמב"ן מבאר שנדרו של יפתח היה על פי הכתוב בסוף חומש ויקרא 'כל חרם אשר יחרם מן האדם לא יפדה מות יומת', והכוונה חרם שהציבור הסכימו עליו שמי שימעל בחרם ימות, כמו למשל חרם יריחו שעכן מעל בו ומת על פי ה'. כך גם יפתח כמנהיג הציבור באותו זמן היה בכחו לגזור חרם כזה. אמנם הוא כן היה צריך להתיר את החרם, מכיון שאין התורה מתכוונת להרוג אדם בגלל טעות, והרי הוא חשב על בהמות ולא על בני אדם.

בברכה הרב צוריאל כהן