מדוע בנ"י נדרשו דווקא במכה העשירית לסמן את היותם יהודים ?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע נדרשו בני ישראל במכה העשירית לסמן את הבתים הרי בכל המכות היתה הבחנה בין יהודי למצרי על ידי אלוקים כמו במכת דם מדוע דווקא במכה העשירית נדרשו לסמן את היותם יהודים ? במה שונה המכה העשירית ? והאם זהו סוג נוסף של נסיון ?

תשובה

שלום וברכה

על ידי קיום מצווה זו הם זכו להגנה ובעיקר ליצאת מצרים וכדברי חכמים מכילתא דרבי ישמעאל בא - מסכתא דפסחא פרשה ה

היה לכם למשמרת וגו' מפני מה הקדים הכתוב לקיחתו של פסח לשחיטתו ארבעה ימים היה רבי מתיא בן חרש אומר הרי הוא אומר ואעבור עליך ואראך והנה עתך עת דודים. הגיע שבועתו שנשבע הקדוש ברוך הוא לאברהם שיגאל את בניו ולא היה בידם מצות שיתעסקו בהם כדי שיגאלו שנאמר שדים נכונו ושערך צמח ואת ערום ועריה וגו' ערום מכל מצות נתן להם הקדוש ברוך הוא שתי מצות דם פסח ודם מילה שיתעסקו בם כדי שיגאלו שנאמר ואעבור עליך ואראך מתבוססת בדמיך וגומר ואומר גם את בדם בריתך שלחתי אסיריך מבור אין מים בו לכך הקדים הכתוב לקיחתו של פסח לשחיטתו ד' ימים שאין נוטלין שכר אלא על ידי מעשה.