אמונה

האם הליוויתן הגדול שמסופר בתנ"ך הוא מה שהסינים מכנים דרקון?

  • י"א ניסן התשפ"ב

שאלה

בהיותי בסמינר לימדו אותנו על הליוויתן הגדול שה' ברא וזה היה התאור:
1) חית מים
2)בנשימותיו יוצא גל חום גוף ונראה כאילו יורק אש
3) מימדים ענקיים
4)בשר הנקבה יאכל ע"י הצדיקים לעתיד לבוא -מכאן יוצא דג כשר (הוא נקרא הדגה שבים)- מכאן יוצא בעל סנפירים וכשכשים .
5)עתיק ביותר קים מאז ששת ימי בראשית
6) לא יכול להיות מורבה
7)למרות שאין בתנ"ך הזכר לאדם שראה אותו, אין הוכחה שהוא אכן לא נצפה בעיני שום אדם.
(יונה הנביא לא ראה את הלוויתן המדובר כיוון שהדג שבלעו היתה נקבה ובן זוגה)
8)מסוכן ביותר, חזק ביותר.

בנוסף יש עוד כמה מריכיבים לעניין:
-רוב העולם מים והמקומות העמוקים באוקיינוס לא התגלו עדיין- מה שאומר שהיצור המדובר יכול להיות במעמקים ולא יתגלה כלל.
-בשביל שמסורת תהייה חזקה ותעבור באדיקות מדור לדור צריך קבוצה של אנשים שראו את אותו מעשה ובאדיקות יספרו את שראו לדורות הבאים.
לדוגמא מתן תורה.

ככל שאני חושבת על הנושא החיה המתוארת נשמעת כמו החיה המתוארת בהיסטוריה הסינית העתיקה -דרקון
התאור החיצוני דומה באופן מפליא.
המחשה היא שתקופה הקדומה כנראה הליוותן התגלה לאנשים שחיים במזרח ועל כן זה נכנס לתרבות כיוון שהרבה אנשים ראו אותו, השם דרקון הומצא על ידיהם .

האם התאוריה הזו יכולה להיות נכונה?

תשובה

שלום, התיאוריה הזו הגיונית מאוד. אגב, התורה מציינת את "התנינים הגדולים", שם שמתייחס לכל משפחת הזוחלים, כולל תנינים ונחשים ולטאות. דינוזאורים היו כידוע גם בים וגם ביבשה. המדרש משווה את התנינים ללוויתנים, אולי משום גודלם (לוויתן הוא כיום החיה הכי גדולה הידועה לאדם).   במאמרים הבאים תמצאי התייחסות נרחבת לנושא המעניין:https://www.hidabroot.org/article/228318https://www.hidabroot.org/article/226930   בברכה, דניאל בלס