חברה והשקפה

האם מותר לבקש מתנה על חשבון עולם הבא?

  • ז' ניסן התשפ"ב

שאלה

האם מבחינה הלכתית אני יכולה לבקש לזכות בלוטו על חשבון עולם הבא זה תופס??

תשובה

שלום וברכה

לא כדאי לבקש כך. כבר אמרו בגמרא על רבי חנינא בן דוסא שהיה עני גדול אמרה לו אשתו של רבי חנינא בן דוסא: עד אימתי אנו מצטערים כל כך? אמר לה: מה נעשה? אמרה לו: בַּקֵש רחמים שיתנו לך דבר מן הטובה הגנוזה לצדיקים לעתיד לבוא. התפלל, ויצאה כמין פיסת-יד ונתנה לו רגל אחת של שולחן זהב.

ראה רבי חנינא בחלומו: והנה כל הצדיקים אוכלים על שולחן זהב של שלוש רגלים והוא ואשתו על שולחן של שתי רגלים. אמר לה: נוח לך שכל הצדיקים יאכלו על שולחן של שלוש רגליים, ואנו נאכל על שולחן שניטלה אחת מרגליו? אמרה לו: ומה נעשה? התפלל ויטלוה ממך. התפלל ונטלוה.

ישנם מצוות שהאדם אוכל מהם פירות בעולם הזה והקרן כולה קיימת לעולם הבא ועל כך אפשר לבקש שה' יתן לך מהפירות של מצוות אלו, אלו דברים שאדם אוכל פירותיהן בעולם הזה והקרן קיימת לו לעולם הבא: כיבוד אב ואם וגמילות חסדים, והבאת שלום בין אדם לחברו; ותלמוד תורה כנגד כולם.

אולם התפילה המעולה שבכולן היא שה' ישלח לך שפע גדול במתנת חינם אף אם לא מגיע לך מאומה ובעז"ה תפילתך תקבל ברחמים וברצון.