מהו זמן נתינת זכר למחצית השקל ומתנות לאביונים?

  • י"ב אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום רב,
אשמח לדעת מהו זמן נתינת זכר למחצית השקל ומתנות לאביונים.
כ''כ אשמח לדעת - במקרה שנתתי צדקה באדר א' (לא קשור למעשר כספים) ולא כיוונתי 'לשם מצוות מתנות לאביונים' - האם זה נחשב לי למתנות לאביונים?

תודה רבה ובציפייה למענה,
אסף רוטשטיין

תשובה

שלום רב,

1. יש נוהגים לתת זכר למחצית השקל קודם תפילת מנחה בתענית אסתר (רמ"א סימן תרצד סעיף א), ויש נוהגים לאחר תפילת מנחה (לוח ארץ ישראל), ויש נוהגים קודם קריאת המגילה בערב (קצור שלחן ערוך סימן קמא סעיף ה), ויש נוהגים בתפילת שחרית של פורים קודם קריאת המגילה (משנה ברורה שם סק"ד בשם המגן אברהם).

ומי שלא נתן באחד מזמנים אלו, בדיעבד יכול לתת עד סוף חודש אדר (יעויין ספר ישמח ישראל פרק ה סעיף ג).

2. מתנות לאביונים צריך לתת ביום הפורים עצמו (משנה ברורה סימן תרצה ס"ק כב), ולכן צדקה שנתת בזמן אחר לא נחשבת מתנות לאביונים, אפילו אם כיוונת לשם כך.

פורים שמח,

הלל מאירס