שאל את הרב - כללי

איך יתכן שלמילה אחת בשפת הקודש יש שתי מהויות שונות?

  • י"א אדר ב' התשפ"ב

שאלה

בפרשת שמיני מצד אחד כתוב שתנשמת זה שרץ, כלומר חרק, או משהו ממיני השרצים.
ומצד שני כתוב שתנשמת זה אחד ממיני העופות.
אז איך יכול להיות ששפת הקודש שהיא שפה שבה נברא העולם, מחייב שלכל דבר יש מהות שונה, ושתי חיות שונות אלו שתי מהויות שונות, ומחייב שיקראו להם בשמות שונים!?
כמו שרינה חדוה ושמחה וגילה ודיצה הן שונות כל אחת במהותה! ופירוש שונה לכל מילה!

תשובה

שלום וברכה

 הפסוק מפורש ויקרא פרק יא

(כ) כֹּל שֶׁרֶץ הָעוֹף הַהֹלֵךְ עַל אַרְבַּע שֶׁקֶץ הוּא לָכֶם:  וברמב"ן  ... שרץ העוף פירושו בצדו "ההולך על ארבע", כי כל עוף שילך על שני רגלים צוארו זקוף וראשו למעלה וסומך על כנפיו ומעופף תמיד, ולכן יקרא עוף כנף ועוף סתם. אבל בעלי ארבעה רגלים הולכים נמוכים, וצוארם וראשם למטה כשרצים, ולכך יקראו שרץ העוף, כאשר פירשתי בסדר בראשית (א כ). וכן חזר כאן ופירש, וכל שרץ העוף אשר לו ארבע רגלים שקץ הוא לכם, ופירושו, כאומר כל שרץ העוף אשר לו ארבע רגלים בלבד ואין לו כרעים הנזכרים שקץ הוא לכם:

מקווה שהדברים מיישבים את שאלתך.