חגים ומועדי השנה

איך אסתר הגיעה למלוכה על אף שלא הייתה בתולה?

  • ט' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

כתוב במגילת אסתר "יבוקש למלך נערות בתולות"
ידוע שאסתר המלכה הייתה בת 80 ולא בתולה, איך אסתר המלכה הגיעה למלוכה?

תשובה

שבוע טוב,

דעת האבן עזרא (אסתר ב ז) שאסתר הייתה בתולה, כי לולי שהייתה בתולה לא היה מרדכי מסכן בה, כי לא יסמוך על מעשה נס.

ומה שכתוב במסכת מגילה (דף יג עמוד א) על הפסוק (שם) "ובמות אביה ואמה לקחה מרדכי לו לבת", תנא משום רבי מאיר אל תקרי לבת אלא לבית, כתב האבן עזרא שם, אולי דרש לבית, שהיה במחשבתו בעבור יפיה לקחתה לאישה.

אולם דעת המנות הלוי (שם) שאסתר לא הייתה בתולה, וכתב: ואל תשתומם על אומרו "יבקשו למלך בתולות יפות מראה" (שם שם ב), כי כבר אמרו ז"ל במדרש רבתי דאחשוורוש (ו יא) "ויאהב המלך את אסתר מכל הנשים", מלמד שאף הנשואות הביאו לפניו וכו'. ע"ש.

והסבר העניין שהביאו גם נשואות על אף שהפקודה הייתה להביא רק בתולות - כמו שכתב התורה תמימה (שם אות לה) שקרוב לומר שעל פי הפקודה להביא נערות בתולות היו כמה מהבתולות משתמטות עצמן באמתלא שנשואות הן, ולכן כיוון שלא יכלו לברר האמת הביאו גם הנשואות.

בברכה,

הלל מאירס