שמיטה

פרוזבול

  • י"א אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום הרב. לגבי פרוזבול. יש לי סכום גבוה שהלוויתי בע"פ ולא סיכמתי על זמן שאקבל בחזרה את ההלוואה. מה בדיוק התהליך של הפרוזבול? מה הנוסח? חייב בפני עדים? חייב בבית דין? גם הלווה חייב להיות במעמד, או שאני לא חייב לשתף אותו? תודה.

תשובה

שלום וברכה

את הפרוזבול עושים לפני ראש השנה הבעל"ט בעז"ה. לא צריכים ללכת לבית דין אבל יש לקחת עדים ולחתום בפניהם וכך כתב בילקוט יוסף קצוש"ע חושן משפט סימן סז - הלכות שמיטת כספים

כו. נוסח שטר הפרוזבול שנהגו בו פעיה"ק ירושלים ת"ו מלפני מאות שנים, כך הוא: בפנינו עדים החתומים מטה, בא פלוני ואמר לנו: היו עלי עדים שהנני מוסר כל חוב שיש לי לבית דין הצדק אשר פה עיה"ק ירושלים ת"ו, הלא הם: הרב פלוני, והרב פלוני, והרב פלוני, שאגבנו כל זמן שארצה. וחותמים עליו שני העדים. ונכון לעשות כן אף על פי שאין הדיינים הללו יודעים כלל ממסירת החוב הזה.