לפי מה נקבע הסכום שצריך לתת זכר למחצית השקל?

  • ג' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

‏שלום לצוות הרבנים,
‏אני חושבת שאת השאלה הבאה יהיה נכון שתפורסם לטובת שאר הציבור..
‏ברצוני לדעת לפי מה נקבע כל שנה זכר למחצית השקל?

תשובה

שלום רב,

לפי מנהג הספרדים סכום מחצית השקל צריך להיות שווה לערך של 9 גרם כסף טהור, אלא אם כן מצבו הכלכלי קשה, שאז די שייתן מטבע של חצי שקל לזכר למחצית השקל (יעויין שו"ת יחוה דעת חלק א' סימן פו, וחזון עובדיה פורים עמודים קב-קד).

כמובן שהערך של 9 גרם כסף טהור משתנה כל הזמן, ולכן יש לבדוק לפני הנתינה מהו ערכו המעודכן.

יש לציין, שהאשכנזים נוהגים לתת שלושה חצאים של המטבע המקומי (יעויין רמ"א אורח חיים סימן תרצד סעיף א), והנוהגים כדעת הגר"א יכולים להסתפק בנתינת מטבע אחד כזה (מעשה רב אות רלג).

בברכה,

הלל מאירס