איך ייתכן שהנשים שוררו לפני שאול ודוד?

  • כ' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום רב,
אני מורה לנביא בתיכון חרדי, לומדות כעת ספר שמואל א'
בפרק י"ח מתואר כיצד יצאו הנשים לקראת דוד ושאול בשירה ומחולות, "ותצאנה הנשים... לשיר והמחולות לקראת שאול המלך... הכה שאול באלפיו..." נשאלתי ע"י התלמידות כיצד ייתכן שנשים שרו באוזני המלך וכן איך ייתכן שהמלך הקשיב לשירתן? אשמח לקבל תשובה המבהירה את העניין
תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

שאלה טובה, ואין לתרץ שכל האיסור לשמוע קול אישה היינו דווקא כששרה לבדה, ולא באופן ששרות כמה נשים יחד, שאז אין כ"כ היכר לכל קול בנפרד, כי אמנם בשו"ת שרידי אש (סימן עז אות ז) היקל בזה. אך הסכמת הפוסקים שאין שום היתר בזה, וכאשר מפורש יוצא בשו"ת חתם סופר (חלק חושן משפט סימן קצ). וכן פסקו בשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן קצז אות ד) ובספר חוט שני על אבן העזר סימן כא (עמוד נב אות ד) ועוד.

אך אפשר לתרץ לפי השיטות שסוברות שאיסור קול באישה ערווה אינו מהתורה אלא מדרבנן, וכמו שכתב הנשמת אדם (כלל ד אות א) שהוא דבר פשוט שקול באישה אף שהוא ערווה, היינו מדרבנן, שהרי לא מצינו בפסוקים שהוא ערווה אלא רק שהוא נוי, ולכן אסרוהו חכמים. ולפי זה יש לומר שבזמן שאול המלך עדיין לא תיקנו איסור זה.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס