האם איסור אכילת חזיר חמור יותר מאכילת טרפות אחרות?

  • כ' אדר א' התשפ"ב

שאלה

האם איסור אכילת חזיר חמור יותר מאכילת טרפות אחרות? מדוע? תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

איסור אכילת חזיר חמור יותר מאיסור אכילת טרפה, כי יש בו איסור לא תעשה ובנוסף לכך ביטול מצוות עשה.

איסור לא תעשה - כמו שכתוב בתורה (ויקרא יא ד, ז) "אך את זה לא תאכלו ממעלי הגרה וממפריסי הפרסה...  ואת החזיר כי מפריס פרסה הוא ושסע שסע פרסה והוא גרה לא יגר טמא הוא לכם".

ביטול מצוות עשה - כך מבואר ברמב"ם (הלכות מאכלות אסורות פרק ב הלכה א) מכלל שנאמר (דברים יד ו) "וכל בהמה מפרסת פרסה ושוסעת שסע שתי פרסות מעלת גרה אותה תאכלו" שומע אני שכל שאינה מעלת גרה ומפרסת פרסה אסורה, ולאו הבא מכלל עשה עשה הוא.

ולכן כתבו הפוסקים, שחולה שנאלץ לאכול מאכלות אסורות, ולפניו בשר חזיר ובשר של בהמה טהורה טרפה, עליו להעדיף לאכול את הטרפה.

מקורות: יעויין מה שכתב בזה הרב יצחק זילברשטיין שליט"א בספר חשוקי חמד מסכת מנחות (עמודים קעה-קעו).

בברכה,

הלל מאירס