האם מותר למנוע מאב לעשן כדי לשמור על חייו?

  • י"ט אדר א' התשפ"ב

שאלה

יש לי אבא חולה, כל חיי השתדלתי לכבדו בדרך הכי טהורה שיש. לעולם לא אמרתי לו לא חוץ מפעם אחת ועד היום זה מציק לי במחשבות. באחד האשפוזים שלו הרופא אמר שאם הוא ימשיך לעשן הוא ימות. והחלטתי שאני יותר לא נותן לו לעשן והוא גם רב איתי על זה פעמיים ובכאב אמרתי לו לא. ולבסוף הפסיק לעשן כבר מעל 7 שנים. האם עשיתי בסדר או לא?

תשובה

שלום רב,

נהגת נכון מאוד, והמקור לכך הוא מדברי רבנו יהודה החסיד זצ"ל בספר חסידים (סימן רלד) שכתב, מעשה באחד שחלה, בא הרופא אצלו לרפאותו. אמר לו, אם תשתה מים תהיה בסכנה, ואם תאכל מאכל פלוני תהיה בסכנה בנפשך. ואמר לבנו תן לי מים ואותו מאכל פלוני, ואם לאו לא אמחול לך לא בעולם הזה ולא בעולם הבא. אמר לו הקהל, אל תהי חושש בדבריו. והובא בערוך השלחן יורה דעה (סימן רמ סעיף מא).

בברכת רפואה שלמה,

הלל מאירס