האם מותר לאכול מאכלים שמזיקים לבריאות?

  • ג' אדר א' התשפ"ב

שאלה

ידוע הדבר שעישון, אכילת ממתקים ואוכל מתועש, אי עשיית ספורט וכדו' - אלו דברים המזיקים לבריאות.
השאלה שלי היא האם מצד ההלכה כל אחד יכול להיות 'אדון לעצמו' ו'להזיק לעצמו' כראות עיניו או שאנו מחויבים לשמור על בריאותנו, ואם כן עד כמה?

תשובה

שלום רב,

כתב הרמב"ם (הלכות דעות פרק ד הלכה א) הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי ה' הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידע והוא חולה, צריך אדם להרחיק עצמו מדברים המאבדין את הגוף ולהנהיג עצמו בדברים המברים המחלימים וכו'. וכתב שם (הלכה ט) יש מאכלות שהן רעים ביותר עד מאוד וראוי לאדם שלא לאוכלן לעולם וכו'. ויש מאכלות שהן רעים אבל אינם כמו הראשונות לרוע, לפיכך ראוי לאדם שלא לאכול מהן אלא מעט ואחר ימים הרבה, ולא ירגיל עצמו להיות מזונו מהם או לאוכלם עם מזונו תמיד. וכתב עוד (שם הלכה י) ויש מאכלות שהן רעים ואינן כמו אלו וכו', אין ראוי להרבות מאכילת אלו וכו'. ע"ש.

ולגבי עישון - כתב בשו"ת שבט הלוי חלק י' (סימן רצה אות ד-ה) שהיות ונתברר בחקירה ודרישה למעלה מכל ספק שמאות אלפים מתים טרם זמנם בעישון סיגריות, וכן ידוע מאוד שהוא גורם גדול למחלה החמורה בריאות וגם בלב, ועוד הרבה כיוצא בזה, כאשר יוצא מדו"ח הרופאים מכל מדינות העולם - לכן ברור להלכה שיש איסור גמור להתחיל בעישון בימי הבחרות וגיל צעיר. והמשיך וכתב (שם אות ו) כל מי שכבר הרגיל עצמו למנהג הלא טוב הזה, יש לו להשתדל מאוד למען עתידו לרדת מזה בהדרגה - ואז טוב לו.

וראה עוד https://www.hidabroot.org/question/223141

בברכה,

הלל מאירס