האם יש לדלג בפסוקי דזמרה כדי להספיק להתפלל עם הציבור בלחש?

  • א' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום, בתפילת שחרית אדם שמאחר האם עדיף שיתפלל לפי ההלכות של הדילוג ויתחיל שמונה עשרה עם הציבור בלחש או עדיף שיתפלל כרגיל ויתחיל עם הש"ץ? אשמח למקורות גם.. תודה

תשובה

שלום רב,

נחלקו הפוסקים בשאלה זו -

דעת האשל אברהם מבוטשאטש (תחילת סימן נב) שאין ספק שכשמתפללים בעת חזרת השליח ציבור התפילה, הרי זה תפילה עם הציבור ממש, כי הרי בהכרח יש עשרה שמצייתים והם כעונים ממש, ולכן אין לדלג בפסוקי דזמרה כשיספיק להתפלל כאחד עם השליח ציבור בחזרה. וכן הובא בשם הרב עובדיה יוסף זצ"ל (מעין אומר חלק א' פרק ה סימן מו).

אולם דעת הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל שעל אף שהמתפלל שמונה עשרה עם השליח ציבור, הרי זו תפילה בציבור, מכל מקום אין מעלתה כתפילה עם הציבור ממש, ולכן עדיף לדלג בפסוקי דזמרה כדי להתפלל עם הציבור מאשר לאומרם כסדרם ולהתפלל שמונה עשרה עם השליח ציבור (הליכות שלמה חלק א' פרק ח סעיף מא).

ולמעשה, יש להורות שיתפלל על הסדר בלא לדלג כלום, ויתפלל שמונה עשרה יחד עם שליח הציבור (פסקי תשובות חלק א' סימן נב סוף אות א).

בברכה,

הלל מאירס