חברה והשקפה

דוד המלך ומרד אבשלום

  • כ"ד שבט התשפ"ב

שאלה

כשאבשלום מרד בדוד המלך ורצה לקחת ממנו את המלכות, דוד הבין שזה התגשמות העונש שה׳ נתן לו ועזב את העיר מעצמו. אבל הוא בכל זאת לא נכנע לאבשלום ונלחם בו, זה אומר שהוא לא קיבל את העונש באמת? למה הוא עזב את ירושלים מעצמו אבל לא נכנע ובסוף ניצח את אבשלום?
אותו דבר קרה לו עם שמעי בן גרא שזרק עליו אבנים וקילל אותו, דוד המלך לא החזיר לו וגם לא נתן ליואב להרוג אותו, אבל בסוף אמר בצוואתו לשלמה הבן שלו לתת לשמעי לשלם את המחיר.

תשובה

שלום,

דוד עזב את ירושלים לא מפני שנכנע לאבשלום, אלא מפני שלא רצה להילחם בבנו ישירות.

עבדי דוד הם שנלחמו באבשלום והרגו אותו - נגד רצון דוד, שאמר לא להרוג את אבשלום (שמואל ב, פרק יט, א).

דוד המלך מחל על כבודו מפני שמעי בן גרא, אבל ידע כי לאחר מותו יפגע שמעי במלכותו של בנו שלמה, ולכן ציווה להורגו. על עצמו מחל וסלח, אך לא עבור בנו. אגב, שלמה המלך בחן את נאמנותו של שמעי כאשר אמר לו לא לצאת מירושלים, ושמעי יצא אחר עבדיו, והראה שאינו מציית למלכות בן דוד ורק ממתין לזמן הנכון למרוד.

עצתו של דוד המלך ייתכן והצילה את שושלת בן דוד, מכיוון שרק דור אחד לאחר מכן נפרדו ממלכת ישראל וממלכת יהודה - ואנשים כמו שמעי בן גרא היו מסוגלים להפיל את שושלת בן דוד בזמן של מחלוקת קשה זו בישראל.

בברכה,

דניאל בלס