האם מותר לעבוד בחנות שמוכרת ספרים לא צנועים?

  • כ"ג שבט התשפ"ב

שאלה

שלום רב, רציתי לדעת האם מותר לי לעבוד בחנות שיש שם ספרים של יהדות אבל יש גם ספרים חילוניים ולא צנועים, השאלה אם מותר לעבוד שם כי יש עוד חבר'ה דתיים שעובדים שם, וגם אנשים דתיים ולא דתיים נכנסים לחנות, מה לעשות בנוגע לזה?

תשובה

שלום רב,

מעיקר הדין ניתן להקל בזה (אם אתה לא נחשף לדברים לא צנועים), ומכל מקום בוודאי שאין זה מן הראוי לעבוד במקום כזה, ונכון שתעשה מאמץ למצוא עבודה אחרת במקום כשר.

מקורות: הרי גם אם לא תעבוד שם ימצאו מישהו אחר במקומך, ובאופן כזה לא שייך איסור תורה של לפני עיוור כמבואר במסכת עבודה זרה (דף ו עמוד ב).

ואמנם יש דעות שבכל זאת יש בזה איסור מדרבנן משום מסייע בידי עוברי עבירה, והרמ"א יורה דעה (סימן קנא סעיף א) כתב, שכל בעל נפש יחמיר לעצמו. מכל מקום כאן שהסיוע ניתן שלא בשעת העבירה, יש דעות בגדולי הפוסקים (שו"ת בנין ציון סימן טו, ושו"ת כתב סופר חלק יורה דעה סימן פג) שאין בזה אפילו איסור מסייע מדרבנן, ויעויין שו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק אורח חיים סימן טו אות יד) ושו"ת ציץ אליעזר חלק כ"א (סימן יד אות ד) שצירפו דעות אלו להקל בנידון שלהם שם.

כל זה מעיקר הדין, אולם בוודאי שאין זה מן הראוי לעבוד במקום כזה (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן שז סעיף טז).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס