האם צריך שיהיה לחזן זקן?

  • כ"ג שבט התשפ"ב

שאלה

האם צריך שיהיה לחזן זקן? תודה מראש וכל טוב, ישי

תשובה

שלום רב,

אין למנות חזן קבוע אלא מי שנתמלא זקנו, מפני כבוד הציבור. אבל באקראי בעלמא, אם הוא בן שלוש עשרה שנים מלאות, והביא שתי שערות, רשאי להיות חזן.

והיתר זה להיות חזן באקראי, היינו בשאר ימות השנה, אבל בתעניות ובראש השנה וביום הכיפורים, אין להקל בזה אפילו על ידי מחילת הציבור (שלחן ערוך סימן נג סעיף ו ומשנה ברורה שם).

ומה שאין מקפידים בישיבות שיהיה החזן רק מי שנתמלא זקנו, הוא משום שנחשב כאקראי ולא כקביעות גמורה, ו"בישיבה קטנה" בלאו הכי נראה שאין קפידא בדבר, כי רובם ככולם עדיין לא נתמלא זקנם ואין בזה חשש של כבוד הציבור. ומה שרגילים בכך הוא מפני שצורך חשוב הוא לחנכם לעבור לפני התיבה (הליכות שלמה חלק א' פרק ב הערה 76 בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס