האם אפשר לצאת ידי חובת קידוש בכוס של ברכת המזון?

  • ט"ז שבט התשפ"ב

שאלה

בקשר לקידוש בשבת בבוקר. ראובן מסיים את הסעודה ומברך על הכוס שמעון צריך לקדש. האם יוכל לצאת יד”ח בברכה למרות שזה למעשה שתי מטרות שונות? מצד אחד זה הרי בס”ה אותה ברכה ואין שום ברכה נוספת מצד שני אולי זה יחשב כעשיית מצוות חבילות חבילות?

תשובה

שלום רב,

הוא לא יכול לצאת ידי חובה, וכפי שנפסק בשלחן ערוך (סימן רעא סעיף ו) אם גמר סעודתו וקידש היום קודם שברך ברכת המזון, מברך ברכת המזון על כוס ראשון ואחר כך אומר קידוש היום על כוס שני, וכתב המשנה ברורה (ס"ק כח) בשם הגמרא (מסכת פסחים דף קב עמוד ב) אבל אין אומר שניהם על כוס אחד שאין עושין מצוות חבילות חבילות.

בברכה,

הלל מאירס