למה לא תיקנו בברכות השחר ברכה על השמיעה?

  • י"א שבט התשפ"ב

שאלה

בס''ד
לכבוד הרב שליט''א,
יש לי שתי שאלות שאשמח לדעת עליהם תשובה
שאלה א) למה בברכת אשר יצר אומרים אשר יצר ולא אשר יצרת הרי אני מדבר עם ה' ואני אומר יצר כאילו אני מדבר על מישהו אחר
שאלה ב) למה בברכות השחר מברכים על הרבה דברים פוקח עיוורים ועל עוד כמה דברים אבל למה אין ברכה על השמיעה

תשובה

שלום רב,

א. ראה https://www.hidabroot.org/question/231352

ב. רבי אברהם דוד מבוטשאטש זצ"ל בספר מחזה אברהם על התורה על הפסוק (בראשית ג יז) "ולאדם אמר כי שמעת לקול אשתך", כתב, יש לומר שמכאן יש סמך על מה שאין מברכים בברכת השחר על כוח חוש השמיעה כמו שמברכים ברכת פוקח עורים על כוח הראייה, כי כיוון שעל ידי ששמע אדם הראשון ז"ל לאשתו יצא מזה תקלה לכל העולם, וכיוון שנצמח תקלה על ידי כוח השמיעה אין ראוי לברך על זה.

ובספר מנחת הגרשוני (עמוד 6) כתב, שבאמת יש ברכה על הנאת השמיעה במה שמברך הנותן לשכוי בינה, וכמו שמבואר בפוסקים בסימן מו שיש לאדם הנאה בשמיעתו לקול התרנגול ויודע להבחין בין יום ללילה, ובברכה זו נכללת כל הנאת שמיעה.

בברכה,

הלל מאירס