מתי זה בסדר להוריד את הציצית?

  • כ"ז טבת התשפ"ב

שאלה

בנושא תפילין וציצית:

1. אם אדם צריך להתפנות לצרכיו מן הסתם שיוריד את התפילין קודם לכן אבל אם מעוניין להחזירם לאחר מכן, האם צריך לברך שוב?
2. מתי זה בסדר להוריד את הציצית? (שמעתי שבשעות הערב אין חובה על ציצית)

בנושא נוסף - ברכות השחר:

הובן לי שבבוקר נוטלים ידיים מבלי לברך, אשמח לביאור מדוע?

תשובה

שלום רב,

1. יש לברך על התפילין, אפילו אם היה בדעתך להניחן תכף אחרי היציאה מהשירותים, כיוון שאסור להיכנס עם התפילין לשירותים, ולכן זה נחשב הפסק גמור (משנה ברורה סימן כה ס"ק מז, ביאור הלכה שם ד"ה ויש אומרים, ושו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן ב בהערה).

אמנם יש מהאשכנזים שאינם מברכים כשנכנס לצורך עשיית קטנים בלבד (ראה שו"ת שבט הלוי חלק ט' סימן ג, וספר דעת נוטה חלק ג' עמוד צ), ובפרט אם הלך למקום שמיועד לצורך קטנים בלבד (ראה שו"ת תשובות והנהגות חלק א' סוף סימן מג).

2. כתב השלחן ערוך (סימן כד סעיף א) אם אין אדם לובש טלית בת ארבע כנפות אינו חייב בציצית, וטוב ונכון להיות כל אדם זהיר ללבוש טלית קטן כל היום כדי שיזכור המצווה בכל רגע וכו' לפחות יזהר שיהיה לבוש ציצית בשעת התפילה (וקריאת שמע. משנה ברורה שם).

נכון שעיקר ההקפדה בזה היא בשעות היום, אך גם בשעות הלילה יש עניין להקפיד בזה, וכך כתב השלחן ערוך (סימן יח סעיף א) לילה לאו זמן ציצית הוא דאמעיט מוראיתם אותו. להרמב"ם כל מה שלובש בלילה פטור אפילו הוא מיוחד ליום, ומה שלובש ביום חייב אפילו מיוחד ללילה. ולהרא"ש כסות המיוחד ללילה פטור אפילו לובשו ביום, וכסות המיוחד ליום ולילה חייב אפילו לובשו בלילה. ע"כ. ונמצא שלדעת הרא"ש מקיימים מצוות ציצית גם בלילה.

3. רק מי שלא ישן בלילה שנת קבע על מיטתו אינו מברך בבוקר על הנטילה (שלחן ערוך ורמ"א סימן ד סעיף יג, ומשנה ברורה ס"ק כז), ולפי מנהג האשכנזים אם הלך להתפנות צריך לברך גם על הנטילה (משנה ברורה סק"ל).

בברכה,

הלל מאירס