האם מותר להכין עוגת בננה מבננות שיש בהן קדושת שביעית?

  • כ"ו טבת התשפ"ב

שאלה

שלום,
אני מכינה הרבה שנים עוגה שמכילה בננות מרוסקות. היום יש לי בננות של אוצר בית דין, הבננות בשלות מאוד מאוד ויש חשש להפסד הבננות.
האם אפשר להכין מהם את העוגה?
תודה

תשובה

שלום רב,

1. בעיקרון אם דרך בני אדם בעיר מגורייך להשתמש בבננות לאפיית עוגה - מותר. ואם לא - אסור.

וכתב בספר שבות יצחק על הלכות שביעית (פרק ד סעיף ב אות ג-ד) בננה היא דבר שדרכו להאכל חי, ובירושלים אין הדרך לשנות בננה מברייתה ע" בישול ואפייה.

ולכן עוגת בננה אסור לאפות בירושלים, ואפילו בשכונות שדרך הרבה בני אדם בזה, כי דנים את כל העיר ותחומה כמקום אחד. ושכן שמע מהגרי"ש אלישיב זצ"ל.

בישוב שיש שלושים ארבעים אחוז שדרכם לאפות עוגת בננה, מותר להם לאפותה כנ"ל.

ודרך לעניין זה אינה עניין הלכתי שהולכים בו אחר מנהגי ארצות מוצא ומנהגי אבות, אלא הדבר תלוי בהרגלים של צורת אכילה באותו מקום.

ומי שגר במקום שדרך לאפות בננה, אינו יכול ללכת למקום שאין הדרך בכך ולאפות שם, כי דבר שתלוי בהרגלים ולא במנהגים דיניים אין הולכים אחר מנהג אבות ומקום שבא משם, אלא תלוי בהרגלים באותו מקום שבו הוא נמצא.

2. בנדון שאלתך - גם אם אין הדרך בעיר מגורייך להשתמש בבננות לצורך אפיית עוגה, תוכלי להקל בזה, וכמו שכתב שם (סעיף ג אות ב) בננה רכה שבלי ריסוק תלך לאיבוד ולא תאכל, והוא מרסק אותה כדי לערב אותה במאכל, יש לדון להתיר. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס