האם להפסיד לימוד בכולל כדי להשתתף בברית של חבר בעיר אחרת?

  • י"ט טבת התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,
אני כל יום ראשון הולך ללמוד בכולל בבוקר
השבוע איזה חבר הזמין אותי לברית של הבן שלו בעיר אחרת אני לא יכול להספיק את שניהם מה עדיף?

תשובה

שלום רב,

בדרך כלל יש להעדיף לימוד תורה, שהרי ההלכה היא שאין לבטל תורה בשביל כל מצווה שאפשר לעשותה על ידי אחרים (ראה שלחן ערוך יורה דעה סימן רמו סעיף יח), ולכן גם אצלך שמצוות המילה וסעודת המצווה יכולות להתקיים בלעדיך, אין לבטל תורה בשביל זה.

וכן תוכל לראות בירור בנושא זה בשו"ת יביע אומר חלק ד' (חלק יורה דעה סימן יט), ושם העלה, שתלמיד חכם השקוד על לימודו יכול להימנע מללכת לסעודת ברית מילה, על מנת שישב ויעסוק בתורה. ומכל שכן אם כבר עוסק בתורה שאינו צריך להפסיק מלימודו בגלל סעודת מצווה.

אלא שסיים שם, שהכל לפי העניין, ואם רואה שבהליכתו לשם יוכל לזכותם על ידי אמירת דברי תורה, וגם על ידי נוכחותו ימנעו מהוללות וליצנות, כדאי הדבר לבטל מלימודו. וזכות הרבים תלוי בו.

בברכה,

הלל מאירס