חברה והשקפה

שאלה מהותית.

  • ב' טבת התשפ"ב

שאלה

זה שיש בורא לעולם זה ברור ואין צורך לעסוק במובן מאילו.
זה שהבורא נסתר ולכאורה אין קשר ברור בין המעשה לתוצאה גם זה ברור כי הבחירה החופשית היא ערך מקודש. (אחרת נהיה רובוטים)
העולם הזה משול לחנות מכולת אתה נכנס לוקח מה שבא לך ובסוף מגיע לקופה ומשלם.
יש כאן כמה בעיות.
ראשית,
מה קורה אם אין ברצוני להיות בחנות הזו?
לא רוצה לקנות כלום ולא רוצה לשלם.
נכפה עלי להיות בחנות ולקנות. (המצוות והעבירות שאבצע.)
עצם המילה כפייה יש בה קונוטציה שלילית.
שנית,
אין לנו עדויות של אנשים שהיו בקופה ואמרו לנו מה המחירים של המוצרים ומה השכר של המצוות והכל בגדר השערות.
ההגינות מחייבת שכשם שכל עובד יודע בדיוק מה עליו לעשות ומה יהיה שכרו בסוף החודש כך יהיה גם בקופה בסוף הקניות. בכל חנות מכולת חובה לסמן את המחירים על כל מוצר.
במקרה שלנו אף אחד לא יודע מה המחיר של כל מוצר?
מה השכר של מצווה ומה העונש על עבירה והכל בגדר השערות.
אמר לי פעם חבר ותיק כדלקמן:
אני רוצה לחיות את החיים שלי.
לשאלה מה משמעותם אם המוות הוא חידלון ענה: "יש לי משפחה וילדים והחוויות אתם מקנות משמעות ואם איענש על דברים שעשיתי פה ולא פגעו באף אדם אז הבורא הוא אל רע ומה אני יכול לעשות נגד רשעותו?"
כך ממש לשונו.
מה אפשר לענות לו?

תשובה

שלום וברכה,   העולם לא דומה לחנות מכולת שבה לוקחים מה שרוצים, ובסוף משלמים. רחוק מכך.   התורה היא ספר הוראות היצרן גם לעולם הזה - לחיים בריאים ומתוקנים ומאושרים, ולא רק לחיי העולם הבא. הקב"ה רוצה שנהנה בחיים, אך הוא רוצה שנהנה בצורה הטובה ביותר. הוא יתברך נתן לנו בחירה חופשית בין טוב לרע - עליהם נקבע מקומנו לעולם הבא. המצוות הן למעשה הוראות היצרן שמסר הבורא להדריכנו בדרך הטוב, ולהטיב לנו. העניין הוסבר בהרחבה במאמרי "למה לא מספיק להאמין בלב?":https://www.hidabroot.org/article/237113     את רוב החוקים אנו מבינים, כי טובתם נראית לכל. וגם התוצאות נראות היטב. לדוגמה, חוקי הצניעות נועדו להפריד בין המינים, ולמנוע תאווה מעוורת - אשר גורמת להיקשרויות רגשיות שגויות, ואחר כך למפח נפש וצלקות (לא במקרה שיעורי הגירושין בחברה הכללית הגיעו לממדים מפחידים: כל זוג שלישי בישראל מתגרש! הסיבה לכך היא חוסר צניעות והפרדה בין המינים). הוראות היצרן של הבורא נועדו לתת לנו חיים טובים יותר גם בעולם הזה - חיי משפחה, זוגיות נאמנה, חינוך ילדים טוב יותר. עוד בתשובה הבאה:https://www.hidabroot.org/question/250494 המצוות נועדו לטובתנו, לכן מקיימי המצוות זוכים לחיים טובים יותר גם בעולם הזה, וכמובן לנצח נצחים בעולם הבא. מחקר נוסף קובע: מי מאושר יותר – חרדים או חילונים?https://www.hidabroot.org/article/1160061 אבקש שתצפה בשלוש הרצאות שמסבירות את טעמי המצוות בעולם הזה (ומומלץ שתבקש גם מאותו יהודי לצפות יחד אתך): הרצאתו של הרב זמיר כהן על קיום מצוות במאה ה-21:https://www.hidabroot.org/video/60834 והרצאתו "שבת - מקור הברכה":https://www.hidabroot.org/video/61051 סודה של טהרת המשפחה:https://www.hidabroot.org/video/60899   בשונה מאמונותיהן הילדותיות של הנצרות והאסלאם - היהדות מלמדת אותנו שאלוקים אינו כועס או מעניש כדי לנקום: " האותי הם מכעיסים? נאום ה', הלוא אותם - למען בושת פניהם" (ירמיהו ז, יט). ולכן, כאשר אלוקים מצווה בתורה להתרחק מחטאים ולקיים מצוות - הרי זה לטובתנו הרוחנית, כי החטאים פוגמים בנפשנו. למה הדבר דומה? לאב שיאמר לבנו לא לזרוק אבנים על חתולים, ויעניש אותו - לא כדי לנקום חלילה, אלא כדי לעקור ממנו מידה רעה בנפש. התורה הקדושה היא ספר הוראות יצרן שמלמד את החוקים הרוחניים שבבריאה. כשם שאדם מכניס את ידו לאש, ויכווה, כך אדם שעוסק בעריות יכווה מזה. אלוקים מנסה למנוע אותנו מלהזיק לעצמנו ונשמתנו. החוטא מגיע לעולם הבא, ומגלה שהזיק לעצמו במו ידיו - כמו מעשן כבד, כך החטא נדבק בו ומתלווה אליו לעולם הבא. אך החטא מזיק ופוגע גם בעולם הזה - גורם לשנאת הקיום, לזלזול בערך חיי האדם, לזלזול בהורים, לחרדות ולדיכאון, לאיבוד הצניעות וערך המשפחה, החיבור בין הורים לילדיהם, ובין בעל לאשתו, וגורם לסבל רב. כשם שבעולם הזה צריך לאכול בריא ולעסוק בספורט כדי לחיות חיים בריאים וארוכים, וכשם שצריך להימנע מסיגריות וחומרים ממכרים ומזיקים, כך גם המצוות מלמדות אותנו כיצד להטיב לנפש שלנו, לחיי המשפחה והחברה כולה.  מי שמתעלם מהוראות אלה סופו לסבול בעולם הזה ובעולם הבא - בגלל מה שגרם לעצמו במו ידיו.   אב שאוהב את ילדיו, רוצה שילדיו יתבגרו ויהיו לאנשים עצמאים, ישרים וצדיקים בזכות עצמם. כך להבדיל, הקב"ה רוצה שהנשמות שברא יזכו להגיע למידת הגבורה בכוחות עצמן, וכך יזכו לקירבתו בזכות ולא בחסד-חינם. ה"משחק" נועד לייצר גיבורים. גיבורים לא "בכאילו", אלא גיבורים באמת. כדי להבין נקודה זו בצורה ברורה, נא לראות את התשובה הבאה:https://www.hidabroot.org/he/article/109596

לגבי השאלה, איך אפשר לעניין אדם במשמעות החיים, תרשה לי להעתיק לך חמש שאלות למחשבה מכתבה שפרסמתי בעבר:

1. השאלה הראשונה שלי אליך היא: "כמה זמן היה לוקח לך לבחור עט בחנות של כלי כתיבה?".

אני מניח שהתשובה שלך תהיה "פחות מדקה".

2. השאלה השנייה שלי אליך היא: "כמה זמן היה לוקח לך לבחור מכונית?"

אני מניח שלשם כך יהיה עליך קודם לבדוק בין סוגי רכבים, לבדוק חוות דעת שונות ולהשוות מחירים, נכון? אז לפחות שבוע אם לא יותר.

3. השאלה השלישית שלי: "כמה זמן היה לוקח לך לבחור דירה לקנייה?"

אני מניח שתענה שלפחות חודש אם לא יותר, כי לשם כך צריך לבדוק את אזור המגורים, להתייעץ עם בני משפחה, לבדוק מי השכנים בבניין, לבדוק את אפשרויות הבנייה ועוד. נכון?

4. ועכשיו לשאלה הרביעית, והיא כמובן קשה יותר מהשאלות הקודמות: "תסביר לי בבקשה במילים פשוטות, למה הזמן שאתה מקדיש לבחירת עט הוא קצר יותר מהזמן שתקדיש לקניית דירה?"

אולי בגלל שדירה היא יקרה יותר? אולי בגלל שעט קל להחליף? ואולי בגלל שאתה תשתמש בדירה הרבה יותר זמן. לא?

5. אז עכשיו אשאל אותך את השאלה החמישית והקשה מכולם:

"מהו לדעתך הדבר החשוב ביותר בחיים שלך כאדם?"

אולי תענה לי: בריאות, פרנסה, אשה, משפחה וכו'. אך זה לא מדוייק. התשובה היא הרבה יותר פשוטה: החיים עצמם!

הרי כל הדברים האחרים (עט, אוטו, דירה) בסך הכל נועדו כדי לשרת את אורח החיים שלך. אז מכאן שהחיים שלך צריכים להיות הדבר החשוב ביותר עבורך כאדם.

מסיבה זו, בחירת הדרך שבה תחייה את חייך צריכה להיות הדבר החשוב ביותר עבורך.

לפי זה תדע כיצד לבנות את המשפחה שלך, לאיזו השקפת עולם לחנך את הילדים שלך, וכמובן איך לחיות את החיים, למה לשאוף בחיים ועבור מה להתאמץ.

אלו השאלות המהותיות ביותר שיש:

בשביל מה אנחנו חיים?

מי יצר אותנו ומהי תכלית קיומנו?

איך נפתח את הפנימיות שלנו ולמה עלינו לשאוף להגיע בחיים?

למה באנו לעולם ומה מצפה לנו אחרי המוות?

משמעות החיים היא למעשה הדבר החשוב ביותר בחיים שלך, ואם על קניית מכונית או דירה היית מוכן להשקיע כמה חודשים טובים וסכומים לא מבוטלים של כסף, כמה זמן לדעתך אתה צריך להשקיע בחיפוש אחרי משמעות החיים, בשאלת מציאותו של אלוקים והדת היהודית?

לסיכום, אמליץ לך לקרוא חוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית", המתארת דו-שיח עם אלוקים על שאלות רבות באמונה (הוכחות למציאות הבורא, משמעות החיים, אמיתות התורה, למה אלוקים ברא אותנו ועוד). לקריאת החוברת, חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית".

אשמח לעזור לך בכל שאלה.

בברכה, דניאל בלס