חברה והשקפה

פריה ורביה

  • כ"ט כסלו התשפ"ב

שאלה

מה פירוש המשפט "כל מי שאינו עוסק בפריה ורבייה הרי זה שופך דמים ומבטל את הדמות" ?

תשובה

שלום וברכה

מהרש"א חידושי אגדות מסכת יבמות דף סג עמוד ב

וענין מיעוט הדמות נראה לפרשו כמ"ש הרא"ם כי אדם הראשון נברא בצלם ובחותם של הקדוש ברוך הוא כי הוא נברא ונעשה בכפו של הקדוש ברוך הוא שנאמר ותשת עלי כפכה אבל צלמי של שאר בני אדם שלא נדפסו בכפו של הקדוש ברוך הוא אלא בחותמו של אדם הראשון אין נקראים צלם של הקדוש ברוך הוא אלא דמות צלמו של הקדוש ברוך הוא ולכן נקרא צלם אדם הראשון דיוקנו של הקדוש ברוך הוא וצלמו של יעקב נקרא דמות דיוקנו בב"ב פ' ח"ה וכתב הר"ן פ' הגוזל צורת אדם נקראת דיוקני שהיא שנייה לקונה כו' כדכתיב כי בצלם אלהים גו' עכ"ל ע"ש ולזה מבואר שאמר שכל מי שאינו עוסק בפ"ו ממעט הדמות ר"ל שממעט דמות צלם של הקדוש ברוך הוא בעולם דהיינו צורת צלמו של כל אדם שהם אינם אלא דמות צלם של אדם הראשוןורש"י בחומש פי' נעשה אדם גו' כדמותנו להבין ולהשכיל עכ"ל ולפי זה יש לפרש ממעט הדמות כי הוא ממעט האדם שהוא מין מדברי ושכלי מהעולם שהוא מתדמה בו למלאכים העליונים וק"ל:

בהצלחה,