חגים ומועדי השנה

מה הקשר בין נס חנוכה לסיפור של רבי חנינא והחומץ?

  • י"ד כסלו התשפ"ב

שאלה

שלום לכבוד הרב, עלתה שאלה בשיעור תורה, מה הקשר בין נס חנוכה- והמחלוקת של האם החג שבעה או שמונה ימים לבין הסיפור של רבי חנינא והחומץ שאמר לה שמי שאמר לשמן שידלוק יגיד לחומץ שידלוק?

תשובה

שלום רב,

יש בחנוכה שמונה ימים, וזה מוסכם ללא מחלוקת. אלא שישנה שאלה של הבית יוסף (סימן תרע) למה קבעו שמונה ימים, הרי היה פח אחד של שמן שהספיק להדלקה של לילה אחד (ראה מסכת שבת דף כא עמוד ב), ונמצא שלא נעשה הנס אלא בשבעה לילות, ולכאורה אם כן חנוכה היה צריך להיות רק שבעה ימים. ע"ש.

והסבא מקלם זצ"ל כתב לתרץ (כתבי הסבא מקלם ענייני חנוכה ופורים אות ה. יעויין שם בהרחבה) שקביעת היום הראשון הוא בכדי להשמיענו שמה שדולק השמן על פי דרך הטבע גם הוא נס. וזהו הקשר לדברי רבי חנינא בן דוסא (מסכת תענית דף כה עמוד א) מי שאמר לשמן וידלוק הוא יאמר לחומץ וידלוק. ע"ש. שכוונת קדשו הייתה שגם השמן שנראה שהוא דולק בדרך הטבע, בעצם גם הוא נס, ואם כן גם החומץ יכול לדלוק בדרך נס.

בברכה,

הלל מאירס